Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Troms lørdag 13.04.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i leområder høyt til fjells der et vedvarende svakt lag har snødd/føyket ned. Våte skred er ventet å løsne naturlig i lavlandet.

Skredfarevurdering

Skredfaren er størst høyt til fjells hvor nedbør fra de siste dagene er kommet som snø. Enkelte steder kan svake lag som ligger dypt i snødekke våkne til liv når overliggende snø mykner opp ytterligere med mildværet. Det er stor grad av usikkerhet rundt dette problem.

I lavlandet er skredfare generelt lav ettersom snødekket har blitt vant med mildvær og regn. Men litt høyere ti fjells hvor nedbøren fra fredag her kommet som snø vil det i dag kunne gå små våte løssnøskred når temperaturen stiger ytterligere og snøen blir fuktet av regnvær.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 12. april 2024

Mildvær og regn på onsdag har fuktet snødekket opp til cirka 1000 moh. Fra cirka skoggrensen og oppover er snødekket nå gjenfrosset til skare med et tynt lag av fokksnø i østvendte leformasjoner.
Det antas at snødekket over mildværsgrensa er generelt preget av vind.
Tamokdalen har mer snø enn andre deler av regionen.

Det er tidligere blitt observert kantkorn i tilknyttning skarelag høyt i snødekket. Statusen på dette vedvarende svake laget er usikker etter mildværet de siste dagene. Observasjoner fra naboregioner til nord tyder på at laget kan være aktiv enkelte steder.
Det finnes også vedvarende svake lag dypere i snødekket.

Ingen observasjoner fra regionen siden 4. april, så varsler er basert på magert data grunnlag.

Fjellvær

Fredag 12. april 2024

3-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 300 moh om kvelden. Frisk bris fra sør. -5 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Lørdag 13. april 2024

3 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1000 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sør. -2 °C til 2 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS